Jom Beli Pro Kas Secara Mudah, Online Sahaja! Satu Malaysia!

Kenali Ubat Pro Kas anda

Kenali Ubat Pro Kas anda

Selain Hologram Meditag, ubat yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia juga perlu mempunyai nombor pendaftaran. Nombor pendaftaran ini pula berbeza-beza mengikut kategori ubat.

Jika anda masih keliru bagaimana nak semak nombor pendaftaran ubat-ubatan yang sah berdaftar dengan KKM, klik pada capaian ini http://www.pharmacy.gov.my/v2/en/information/search-registered-products.html dan masukkan nombor pendaftaran tersebut. Mari kita semak, berdaftarkah produk farmaseutikal yang kita ada hari ini?


Anda yakin dengan Pro Kas?

Pro Kas bernombor KKM = NOT160201301K

Kategori apa ye? huhuhu....

Kategori Nombor Pendaftaran KKM Pro Kas
Kategori Nombor Pendaftaran KKM

Adakah produk minuman dan makanan kesihatan bertujuan untuk pelangsingan badan berdaftar dengan KKM?

Produk minuman adalah dikategorikan sebagai makanan. Oleh yang demikian, produk ini dikawal oleh pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM). Produk makanan dan minuman tidak perlu berdaftar dengan KKM.

Walaubagaimanapun, produk makanan adalah dilarang untuk membuat sebarang tuntutan perubatan. Untuk sebarang maklumat lanjut berkaitan produk tersebut, hubungi BKKM di 03-88833888. Secara umumnya, amalan gaya hidup sihat melalui pengambilan diet yang seimbang serta senaman yang bersesuaian merupakan cara yang terbaik bagi menangani masalah berat badan berlebihan.

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) melalui Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) hanya berkuasa mengawal pendaftaran produk farmaseutikal dan kosmetik. Ini tidak termasuk produk kesihatan yang dikategorikan sebagai makanan. Secara umumnya, penggunaan sebarang produk makanan atau penjagaan diri lazimnya bergantung pada budi bicara pengguna itu sendiri.


Bagaimanakah mengenal pasti produk/ubat yang berdaftar?

Semua produk farmaseutikal termasuklah suplemen kesihatan dan persediaan tradisional perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) sebelum dipasarkan di Malaysia. Penilaian terhadap produk perlu dijalankan untuk memastikan keselamatannya kepada orang awam.

Setiap produk yang berdaftar dengan PBKD adalah selamat untuk diambil oleh orang awam. Produk yang berdaftar dengan PBKD mempunyai dua ciri-ciri utama, iaitu nombor pendaftaran dan pelekat hologram yang tulen.  Nombor pendaftaran lazimnya dimulakan dengan 'MAL', diikuti dengan 8 nombor, dan diakhiri dengan huruf.

Untuk menyemak senarai produk yang berdaftar dengan PBKD, layari laman web rasmi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan di www.bpfk.gov.my. Klik pada 'Registered Product Search' (Quest 2 & Quest 3)  dan masukkan butir-butir produk untuk memulakan carian.

Untuk menyemak ketulenan pelekat hologram pula, gunakan dekoder Meditag yang terdapat di kedai farmasi yang berhampiran.


Apakah prosedur untuk pendaftaran dengan KKM bagi produk kecantikan.

Produk Kosmetik menggunakan nombor pendaftaran bermula dengan NOT. Ia bukannya ubat kawalan yang biasanya bermula dengan pendaftaran MAL. Namun, semua produk kecantikan atau kosmetik perlu mendapat notifikasi yang diberikan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) sebelum dipasarkan di Malaysia. Maklumat lanjut boleh diperoleh melalui Unit Kosmetik, Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) untuk mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut berkenaan prosedur notifikasi kosmetik. BPFK boleh dihubungi di 03-78835400 atau layari laman web rasmi BPFK di http://www.bpfk.gov.my. Klik pada 'Cosmetics' untuk memuat turun garis panduan yang digunakan untuk notifikasi produk kosmetik.Jom Order SEKARANG

Juga Baca:

Apa Pro Kas
Cara Rawat Gout
Kaedah Rawatan Sakit Lutut dan Sendi
Pendaftaran KKM Pro Kas
Sakit Lutut atau Osteoarthritis
Tips Makanan Mengurangkan Sakit Lutut dan Sendi
Pro Kas
Pengasas Pro Kas

Lebih Info Terkini, sila LIKE Facebook kami = https://www.facebook.com/prokaskuantan


Berminat nk order? < KLIK SINI >


Copyright © Pro Kas Gel Sakit Lutut Sendi Made with ❤ by azhafizah.com